Vasaloppet då och nu

Den första söndagen i månaden mars varje år går Vasaloppet av stapeln. Loppet är hela 90 kilometer långt och går från Sälen och Berga By till Mora i Sverige. Detta skidlopp är det absolut äldsta och även det största långloppet i hela världen om man ser till antalet som är anmälda till loppet.

Inspirationen till loppet är den resa som kung Gustav Vasa gjorde 1520 då han flydde undan från soldater under Kristian den andre. Första loppet som kördes officiellt gick 1922 och sedan 1978 har även Vasaloppet ingått i det som kallas Worldloppet.

År 1922 och den 10 februari gick Anders Pers, som kommer från Mora, ut med sin idé i Westmanlands Läns Tidning och Tidningen Dagens Nyheter gick in och sponsrade tävlingen med så mycket som 1000 kr, vilket var mycket pengar vid den tiden . På detta sätt säkerställdes loppets ekonomi och det skulle vara möjligt att slutföra loppet, vilket gjordes den 19 mars samma år. 136 deltagare anmälde sig till loppet och 119 av dessa kom till start. Den allra första vinnaren utsågs till Ernst Alm vid eurovision, var då 22 år och kom från staden Norsjö, hans vinnartid var 7:32:49. I själva verket är han fortfarande den yngsta som har vunnit Vasaloppet. Den första mannen som registrerade sig för loppet var Carl Emmanuel Berg som registrerade sig redan den 10 mars 1922. Han tävlade för IF Göta från Karlstad.

Den 7 mars år 2004 så gick den 80:e upplagan av Vasaloppet av stapeln. Nu deltog hela 15 500 åkare i det stora loppet och drygt 40 000 deltog totalt i alla de sju lopp som man nu håller under denna vecka. Nu tillhör Vasaloppen en långloppscup vid namn Visma Ski Classics och loppet är fortfarande ett av de mest populära loppet i världen, både för professionella skidåkare och även för oss motionärer.